V soboto zjutraj, 5. 10., smo se z učenci izbirnih predmetov poskusi v kemiji, retorika, likovno snovanje 3 in nadarjenimi učenci podali na strokovno ekskurzijo po Radovljici in Bledu. V Radolški čokoladnici smo na kratek in zanimiv način spoznali, kako nastane čokolada in kakšne so razlike med njimi. Čokoladna mojstrica v delavnici nam je predstavila postopek temperiranja čokolade in izdelave čokoladnih pralinejev. Različne surovine, čokolade in pralineje smo lahko tudi degustirali. Nato smo v Lekarniškem in alkimističnem muzeju vstopili v staro meščansko hišo, kjer sta alkimist Magnus in njegova hčerka čarovnica Ofelija za nas pripravila 10 čarobnih točk, na katerih smo preizkušali svoje možganske, čutne, alkimistične in magične sposobnosti. Po uspešno opravljenih preizkusih smo šli na interaktivni sprehod z Antonom Tomažem Linhartom po starem mestnem jedru, nekateri pa so tudi skicirali panoramo. Sledila je vožnja do Bleda, med katero so nam učenci retorike predstavili zanimivosti o Bledu. Ker je deževalo, smo si sprva ogledali Bled v dežju in si privoščili znamenite blejske kremšnite. Ko se je zvedrilo, smo na Zaki izvedli cianotipijo, se pogovorili o ekološkem stanju Blejskega jezera, izvedli smo meritev s seccki diskom, zmerili smo tudi temperaturo vode in določili pH vrednost. Učenci so opravili meritve dušika in fosforja ter poiskali sprejemljive vrednosti za pitne in kopalne vode, pod mikroskopom pa poiskali drobne prebivalce jezera. Vseskozi smo se urili v družabnih in govorniških spretnostih, tako da je čas res hitro minil. Po uspešno opravljenih dejavnostih smo se utrujeni, a zadovoljni vrnili v Kašelj pozno popoldne.
0 Comments
Leave a Reply. |
Foto arhiv OŠ Kašelj
February 2025
|